🎁 Vandaag gratis verzending vóór 23:59
🎁 Vandaag gratis verzending vóór 23:59
Jouw nekpijn verhelpen met een nek hangmat

Jouw nekpijn verhelpen met een nek hangmat

Als je last hebt van nekpijn of van een stijve nek dan ben je zeker niet de enige, we zien dat nekpijn enorm vaak voorkomt. Het liefst kom je natuurlijk zo snel mogelijk van je nekpijn af. Door de nekpijn is het immers lastig om je te concentreren op je dagelijkse bezigheid. Als jij alles te weten wilt komen over nekpijn en over de manieren om het te verminderen dan raden wij je aan om snel verder te lezen. We laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien. Na het lezen weet je precies welke stappen jij moet nemen om de nekpijn voor eens  en voor altijd te verslaan!

Rug- en nekklachten – waar heb jij last van?

De lumbale wervelkolom, ook wel de onder rug, is een opmerkelijk goed ontworpen structuur. In deze structuur zitten botten, gewrichten, zenuwen, ligamenten en spieren die allemaal samenwerken om steun, kracht en flexibiliteit te bieden. Deze complexe structuur maakt de lage rug echter ook gevoelig voor blessures en pijn. De lage rug ondersteunt het gewicht van het bovenlichaam en zorgt voor mobiliteit bij dagelijkse bewegingen zoals buigen en draaien. Spieren in de lage rug zijn verantwoordelijk voor het buigen en draaien van de heupen tijdens het lopen en ondersteunen de wervelkolom. Zenuwen in de lage rug zorgen voor het gevoel en de kracht van de spieren in het bekken, de benen en de voeten. We zien dat de zogeheten trapezium, ook wel de spieren in je nek, vast zitten aan deze wervelkolom. Een verkeerde verdraaiing in je onderrug kan als gevolg hebben dat je last krijgt van je nek, zo bijzonder zit ons wervelstelsel dus in elkaar.

De meeste acute lage pijn in de nek of rug is het gevolg van letsel aan de spieren, ligamenten, gewrichten of tussenwervelschijven. Het lichaam reageert ook op letsel door het mobiliseren van een ontstekingsreactie. Een ontsteking klinkt weliswaar licht, maar kan ernstige pijn veroorzaken. Er is een aanzienlijke overlapping van de zenuwtoevoer naar veel van de schijven, spieren, gewrichtsbanden en andere ruggengraatsstructuren. Het kan moeilijk zijn voor de hersenen om nauwkeurig aan te voelen wat de oorzaak van de pijn precies is. Zo kan een ontaarde of gescheurde lumbale schijf hetzelfde aanvoelen als een getrokken spier – beide veroorzaken ontstekingen en pijnlijke spierkrampen in hetzelfde gebied. Spieren en gewrichtsbanden genezen snel, terwijl een gescheurde schijf soms helemaal niet kan genezen. Het tijdsverloop van de pijn helpt de oorzaak te bepalen.

De symptomen van nekklachten

Nekpijn is een symptoom dat vaak geassocieerd wordt met doffe pijn. Soms wordt de pijn in de nek verergerd door het bewegen van de nek of het draaien van het hoofd. Andere symptomen die geassocieerd worden met sommige vormen van nekpijn zijn een stijve nek, verdoofdheid, tintelingen, scherpe pijnscheuten, moeite om te bewegen, moeite met slikken, pulsaties, zwiepende geluiden in het hoofd, duizeligheid of licht in het hoofd en zwelling van de lymfeklier (klier). Nekpijn kan ook gepaard gaan met symptomen zoals hoofdpijn, gezichtspijn, schouderpijn, en arm verdoofdheid of tintelingen (paresthesie van de bovenste ledematen). Deze geassocieerde symptomen zijn vaak het gevolg van het bekneld raken van de zenuwen in de nek. Afhankelijk van de aandoening gaat de nekpijn soms gepaard met symptomen zoals pijn in de bovenrug en/of onderrug, zoals gebruikelijk is bij een ontsteking van de wervelkolom als gevolg van een ankyloserende spondylitis.

Hoeveel mensen hebben er last van rugpijn?

Als je af en toe last hebt van rugpijn dan behoor je zeker niet tot een uitzonderingsgroep. We zien namelijk dat er ontzettend veel mensen zijn die last hebben van nekklachten. Uit een recentelijk onderzoek van het RIVM blijkt dat nekklachten steeds vaker toenemen naarmate mensen ouder worden (zie grafiek). Dit laat zien dat het niet iets is om je over te schamen of om je echt zorgen over te maken, het hoort immers bij de ouderdom. Echter is het alleen wel zo dat nekklachten steeds vaker voorkomen bij jongere mensen. Dit komt waarschijnlijk doordat er steeds meer mensen hele dagen achter hun computerscherm zitten. Door deze onnatuurlijke houding kun je last krijgen van een stijve nek. De kans is groot dat nekklachten in de toekomst nog hoger zullen komen te liggen, al is dit natuurlijk altijd even afwachten. We zien overigens wel dat vrouwen meer last blijken te hebben van nekklachten en nekpijn dan de mannen. Hoe dit precies kan is nog niet helemaal duidelijk, hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

nekpijn en nekklachten per leeftijd
Bron: volksgezondheidszorginfo.nl (ruw gemiddelde van mannen/vrouwen)

Nekklachten behandelen met cervicale tractie

Als je nekklachten of pijn in je arm hebt die uit je nek komt, kan je huisarts je doorverwijzen naar een fysiotherapeut om je te helpen bij de behandeling van deze aandoening. Nekpijn kan je vermogen beperken om je hoofd te draaien, naar boven of naar beneden te kijken of om normale activiteiten te doen zoals slapen of sporten. Cervicale tractie is een behandeling die vaak wordt gebruikt in de fysiotherapie om nekpijn en cervicale radiculopathie (geknepen zenuwen) te behandelen. Het gaat om het voorzichtig uitrekken van je nek en het scheiden van de schijf en de gewrichtsoppervlakken in je cervicale wervelkolom (nek). Cervicale tractie kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

  • Het kan worden gebruikt om de druk in de nek te verminderen, waardoor de druk van de tussenwervelschijven (ruggengraatbotten) in de nek kan worden weggenomen.
  • Het kan ook de ruimtes openen waar de zenuwen het ruggenmergkanaal verlaten, wat kan helpen om de druk van een samengedrukte zenuw te verlichten.
  • Tractie kan ook helpen om de spieren en gewrichtsstructuren rond de nek te rekken.

Zelf thuis cervicale tractie met een nek hangmat

Cervicale tractie kan thuis prima worden gedaan met behulp van een handige nek hangmat. Als je er een koopt, kan je fysiotherapeut je je helpen om te leren hoe je deze nek hangmat moet gebruiken en hoe je jouw nek moet houden bij het liggen. Uiteraard wordt het ook altijd bij je aankoop zelf vermeld, zo weet je dus precies hoe je jouw nekklachten kunt verminderen. De nek hangmat maakt het mogelijk om de stijve nek zelf thuis op te rekken. Hierdoor kan je de effecten van cervicale tractie zelf ondervinden, zonder dat je hiervoor een behandeling bij de fysio hoeft te volgen. Belangrijk is wel echt dat je de nek hangmat op de juiste manier gebruikt. Je kunt je nek verwonden of je toestand verslechteren als de nek hangmat verkeerd gebruikt. Dit is niet om je bang te maken, zolang je een beetje let op de instructies komt het vast allemaal goed.

Andere tips tegen nekpijn

Naast het aanschaffen van een nek hangmat zijn er een aantal andere handige tips die je zelf kunt volgen om van je nekpijn of stijve nek af te komen. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we de belangrijkste tips en tricks hieronder even voor je onder elkaar op een rijtje gezet:

  • Let op je slaappositie – Als je nek je stoort, moet je ook op je slaaphouding letten. Slaap alleen op je zij of op je rug, nooit op je buik. Dit zal voorkomen dat je nek in een ongewone positie komt te liggen. Als je op je buik slaapt, zal je vaak je hoofd urenlang op een of andere manier verdraaien. Slapen op je buik kan ook invloed hebben op je lage rug, omdat je buik in het bed wegzakt als je niet genoeg steun hebt.
  • Gebruik hitte/kou – Breng warmte of ijs aan op de pijnlijke plek. Gebruik de eerste 48 tot 72 uur ijs en gebruik daarna een warm iets. Warmte kan worden toegepast met warme douches, hete kompressen of een verwarmingskussen. Zorg ervoor dat je niet in slaap valt met een verwarmingskussen of ijszak op zijn plaats om huidletsel te voorkomen.
  • Vraag om een halskraag – Vraag je zorgverlener om een zachte halskraag te gebruiken om het ongemak te verlichten. Deze kraag kun je dragen tijdens het werken of tijdens het zitten op de bank. Gebruik de halskraag niet te lang. Dit kan je nekspieren verzwakken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, je wilt immers alleen de pijn verlichten.

Vandaag nog jouw nek hangmat bestellen

Door de informatie uit dit artikel weet je als het goed is al meer over nekpijn en nekklachten in het algemeen. Ook heb je door middel van de beste tips en tricks alles wat je nodig hebt om jouw nekpijn aan te pakken. Dit in combinatie met onze nek hangmat maakt het mogelijk om de nekklachten als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Neem snel een kijkje op de site en bestel vandaag nog jouw nek hangmat. Uiteraard staan we altijd voor je klaar als je bepaalde vragen hebt over de hangmat, wees dus niet bang om deze te stellen. Zo hoef je in ieder geval niet meer met vragen rond te lopen


Schrijf een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Comment are moderated