🎁 Vandaag gratis verzending vóór 23:59
🎁 Vandaag gratis verzending vóór 23:59
Hoe kan ik het beste gebruik maken van mijn acupressuur mat?

Hoe kan ik het beste gebruik maken van mijn acupressuur mat?

Als je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van een acupressuur mat, wordt het aangeraden om je lichaam stapsgewijs aan de acupressuur mat te laten wennen.

De eerste keer dat je op de acupressuur mat gaat liggen zal dit waarschijnlijk een beetje pijnlijk aanvoelen. Uiteindelijk zal deze pijn weggaan.
Ga rustig op de mat liggen, ontspan jezelf en haal diep en rustig adem.
Het is de bedoeling dat je lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld over de acupressuur contactpunten. Mocht dit nou heel erg ongemakkelijk of zelfs een beetje pijnlijk aanvoelen dan kan je ervoor kiezen om eerst een dunne doek of laken op de mat te leggen.
Na verloop van tijd zal je wennen aan de acupressuur punten en kan je zonder doek op de mat liggen.
Iedereen heeft een andere pijngrens. Ook kan het komen dat je door gevolg van medische aandoeningen gevoeliger bent voor pijn. Ook dan is de acupressuur mat perfect geschikt om te gebruiken. Luister goed naar je lichaam en als het te pijnlijk is om op direct op de mat te liggen dan kan je gewoon een doek op de acupressuur mat leggen.

De meeste mensen ervaren een ontspannen gevoel en voelen zich helemaal tot rust gekomen na het gebruik van de mat.

 

Stappenplan gebruik acupressuur mat

 • Fase 1
  Dag 1 tot 4
  : begin met +/- 10 minuten.
  Het word aangeraden om de eerste paar keer de mat in de middag te gebruiken. Het kan voorkomen dat je moe word of zelfs in slaap valt tijdens het eerste gebruik. Andere personen worden juist super energiek vna het gebruik van de mat. Als je de mat vaker zult gebruiken zal dit wennen en anders worden.
 • Fase 2
  Dag 5 tot 14: +/- 20 minuten.
  In de tweede fase kan je het beste vlak voordat je naar bed gaat even op de mat gaan liggen. Het is geen enkel probleem als je in slaap valt op de mat. Ga gewoon ontspannen op de mat liggen en denk niet teveel aan de tijd. De 20 minuten is een richtlijn wat je kan gebruiken, mocht je in slaap vallen op de mat en b.v. na 45 min pas wakker worden dan is dit geen enkel probleem. Als je wakker word haal je de mat weg en ga je gewoon weer verder slapen. Na enige tijd zal je energieker en fitter wakker worden en begin je de dag weer met veel zin.
 • Fase 3
  Vanaf 14 dagen
  : Je bent nu helemaal gewend aan de acupressuur mat en kunt genieten van het rustgevende en helende effect. Je kan nu langzaamaan langer op de mat blijven liggen als je dat prettig vind. Je kan gerust een half uurtje of langer op de mat liggen, nog langer is ook geen enkel probleem. Aangeraden word het om de mat dagelijks te gebruiken om optimaal gebruik te maken van de effecten van de acupressuur drukpunten zodat je lichaam ontspannen blijft. Heb je een auto-immuunziekte dan kan je het beste elke ochtend gebruik maken van de mat.


Basishoudingen 

rugligging-acupressuur-matRugligging 
Dit is de meest eenvoudige houding die voor het meeste comfort zorgt. Leg de mat en het hoofdkussen op een vlakke stabiele ondergrond.
Dit stimuleert de acupressuurpunten langs de wervelkolom en kan rugklachten verlichten.


buikligging-acupressuur-mat
Buikligging
Ga plat op je buik liggen met je handen onder je hoofd.
Dit bevordert de stofwisseling en verlicht spanningen in het middenrif en de ademhalingsspieren.


zijligging-acupressuur-mat
Zijligging
Ga op je zij liggen en leg je wang rustig op het hoofdkussen.
Deze houding neemt spanningen in de nek en kaak weg.


zitten-op-acupressuur-mat
Zittend
Je kan onze acupressuur mat ook gewoon op een stoel of bank gebruiken. Leg de mat op een stoel en ga op de mat zitten.
Deze houding helpt om spanningen in de lendenstreek en het zitvlak te verlichten.


Het DFJ relaxprogramma:
Met de vier hierboven genoemde basishoudingen kan je nu ons speciale DutchFitnessJunkie relaxprogramma volgen.

 • 10 minuten rugligging
 • 10 minuten buikligging
 • 10 minuten zittend
 • 5 minuten zijligging op je linker zij
 • 5 minuten zijligging op je rechter zij
 • 10 minuten rugligging

Om extra tot rust te komen kan je nog rustgevende loungemuziek opzetten of muziek waar jij je rustig en prettig bij voelt. Ook kan het helpen om gebruik te maken van verschillende olieen die je kan vernevelen of wierook.

Vanwege het feit dat er na elk gebruik van de acupressuur mat afvalstoffen vrijkomen in je lichaam word het sterk aanbevolen om na gebruik voldoende water te drinken zodat deze afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden.


Schrijf een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Comment are moderated